Læsebriller FAQ

På denne side finder du svar på spørgsmål som vi ofte får i forbindelse med brugen af læsebriller.

Hvad er forskellen på skærmbriller og læsebriller?

Skærmbriller, også kendt som blue light briller, computerbriller eller blålys-blokerende briller, er designet til at reducere øjenbelastning forårsaget af langvarig eksponering for digitale skærme. De har ofte en speciel belægning eller farvetone, der blokerer eller filtrerer blåt lys, som udstråles af skærme, og som menes at bidrage til digital øjenbelastning og potentielt kan forstyrre søvnmønstre.

Læsebriller er derimod primært designet til at hjælpe med læsning og andre opgaver på tæt hold for mennesker med presbyopi, en almindelig tilstand, der gør det svært at fokusere på nære objekter, når man ældes. Læsebriller har typisk ikke nogen specielle belægninger for blåt lys, men er i stedet fokuseret på at forstørre tekst for at gøre den lettere at læse.

Sammenfattende ligger hovedforskellen i deres tiltænkte brug: Skærmbriller er til at reducere eksponering for blåt lys og øjenbelastning fra digitale enheder, mens læsebriller er til at forbedre nær syn, især for dem med presbyopi.

 

Hvornår skal man have læsebriller?

Man bør overveje at få læsebriller, når man oplever symptomer på presbyopi. Presbyopi er en naturlig del af ældningsprocessen, hvor øjets linse mister sin fleksibilitet, hvilket gør det svært at fokusere på objekter tæt på. Dette fænomen begynder typisk i 40-årsalderen, men det kan variere fra person til person.

Her er nogle tegn på, at du måske har brug for læsebriller:

Svært ved at læse små tekst: Hvis du finder det udfordrende at læse småt tryk eller oplever, at du skal holde bøger eller andre læsematerialer længere væk fra dine øjne for at se teksten klart.

Træthed eller hovedpine ved læsning: Oplever du træthed i øjnene, hovedpine eller anstrengelse efter at have læst eller udført andet nært arbejde?

Behov for mere lys: Hvis du har brug for mere lys, end du plejede, når du læser eller arbejder tæt på.

Hvis du oplever disse symptomer, er det en god idé at konsultere en øjenlæge eller optometrist. De kan foretage en synsprøve og afgøre, om du har brug for læsebriller og hvilken styrke der er passende for dig. Det er vigtigt at huske, at selvom læsebriller kan købes uden recept, kan en professionel øjenundersøgelse afsløre andre synsproblemer eller øjenlidelser, der måske kræver anden behandling.

 

Myter om øjne og læsebriller

Der findes flere myter om øjne og brugen af læsebriller. Vi har samlet nogle af de mest almindelige misforståelser om øjne og læsebriller

Myte 1: Brug af læsebriller kan forværre dit syn

Fakta: Brug af læsebriller forværrer ikke dit syn. De hjælper med at korrigere synet, så du kan se klart på tæt hold. Hvis du ikke bruger nødvendige læsebriller, kan du opleve øjenbelastning eller hovedpine.

 

Myte 2: Hvis du bruger læsebriller for tidligt, bliver dine øjne dovne

Fakta: Der er ingen beviser for, at brug af læsebriller gør øjnene “dovne” eller fremskynder behovet for stærkere briller.

 

Myte 3: At læse i dårligt lys kan ødelægge dit syn

Fakta: At læse i svagt lys kan forårsage øjenbelastning, men det forårsager ikke permanent synsskade. Det er dog mere komfortabelt og mindre belastende for øjnene at læse med god belysning.

 

Myte 4: Du behøver ikke læsebriller, hvis du bare øger tekststørrelsen på dine digitale enheder

Fakta: At øge tekststørrelsen kan hjælpe med at gøre læsning lettere, men det adresserer ikke problemet med fokus på tæt hold. Læsebriller hjælper med at korrigere den fokuseringsmæssige begrænsning, som presbyopi medfører.

 

Myte 5: Alle over 40 skal have læsebriller

Fakta: Selvom mange mennesker begynder at opleve presbyopi i 40’erne, er det individuelt, hvornår og om man får brug for læsebriller. Nogle kan have brug for dem tidligere eller senere end andre.